Волейболната екипировка, от която се нуждаете

Над 800 милиона души в света са открили своята страст към волейбола. Този спорт води началото си от Америка преди повече от 117 години. Волейболът предоставя страхотно натоварване за тялото и навероятна тренировка за голям брой мускулни групи. Независимо дали играете професионално или с приятели, ще се нуждаете от определени елементи спортна екипировка, която да ви позволи да използвате максимума от физическите си възможности и в същото време да ви предпази от конутизии.


Топката


Стандартните волейболни топки се произвеждат от естествена или изкуствена кожа и са значително по-леки от баскетболните и футболните. Топката е съставена от гумен плондер, а нейното покритие може да се състои от един цвят или комбинация от цветове. Топките от изкуствена кожа са по-леки и са по-подходящи за малки деца или начинаещи спортисти.
Мрежата и игрището


Стандартните размери на игрището са 18х9m, а мрежата се поставя на височина 2,43m.


Наколенки


Наколенките са един от задължителните аксесоари във волейбола. Те трябва да бъдат достатъчно здрави, за да предпазват вашите колене при падане, подхлъзване или т.нар. „гмуркания“, но трябва да бъдат и достатъчно гъвкави, за да позволяват на краката ви да се движат пластично. Наколенките трябва да бъдат произведени от плат, който може да диша и не задържа влага. Висококачествените наколенки имат във вътрешността си гел или абсорбираща шок пяна, които обгръщат и още по-ефективно защитават капачката на коляното. Важно е да поръчате наколенките си от професионален спортен магазин или доставчик, който да може да гарантира за техните качества и защитни функции.


Обувки


Защитата на стъпалото и глезена е от ключово значение, когато избирате волейболните си обувки. Важно е обувките да са леки, за да ви гарантират максимален вертикален откскок, с мека подметка, която да омекотява приземяването и да не натъртва краката или подбива петите ви, но също така трябва да ви дават и бързина. Волейболните обувки също така позволяват по-лесни и удобни странични движения в сравнение с обувките за джогинг или маратонките.


Дрехи и аксесоари


Волейболният екип трябва да е произведен от лека материя, която да улеснява максилно движенията на тялото и да му позволява да диша, но също така материалът трябва да може да абсорбира потта и да поддържа кожата суха. Шортите от ликра са много подходящи, тъй като позволяват на тялото да се движи свободно, леки са и абсорбират потта. Чорапите трябва да са произведени от мека материя, която не изпотява стъпалата и да предпазва краката от мазоли. Бижутата са забренени във волейбола, с изключение на гладките брачните халки. Ако носите очила, добра идея е да си вземете спортни с гумена лента, която да ги придържа за главата ви.  

Лукас Ларинс

Писател и блогър

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може също да ви хареса:

Всички права запазени. 2024 © legea.bg