Тичане за начинаещи – екипировката, от която се нуждаете

Ако все още сте начинаещи в бягането, със сигурност ще се чувствате объркани от огромното количество информация и предложения за спортна екипировка, които идват от по-напредналите бегачи. Вероятно се чудите дали наистина имате нужда от всичко това, за което те говорят. В тази статия ще ви обобщим всичко, от което се нуждаете, за да започнете да се занимавате с бягане и да изградите своя собствен стил.

Обувки

Единственото нещо, без което не бива да започвате, са качествените спортни обувки за тичане. Тук не говорим за старите овехтели гуменки или кецове, които ползвахте в часовете по физическо, а имаме предвид специални спортни обувки, които са направени точно за бягане и които най-добре прилягат на вашия крак, структура на тялото и походка.


Най-добрият вариант е да отидете в специализиран магазин за спортни стоки и да помолите някой от персонала да ви препоръча качествени обувки за тичане. За целта, те трябва да наблюдават вашата походка и стил на тичане. Вероятно ще ви попитат дали сте имали някакви по-сериозни контузии или наранявания и чак тогава ще могат да направят адекватно предложение. Нормалната цена, която ще трябва да платите, е около 150 лева. Сумата не е никак малка, но имайте предвид, че качествените обувки за тичане са наистина най-важната част от екипировката и всеки компромис с качеството или цената на обувката е потенциален риск за вашето здраве и може да доведе до много неприятни контузии и наранявания.

Дрехите

Екипът, който носите, определено може да превърне досадното потене на спортния тренажор в истински приятна тренировка, която да донесе необходимия ефект. Ще имате нужда от блуза, която лесно може да се свива и разтяга, комфортен чифт шорти, клин, както и чифт еластични чорапи. За дамите е много важно да си намерят удобен спортен сутиен. Хубаво е да използвате спортна екипировка, която приляга плътно по тялото ви и не се повдига или вее, докато тичате. Когато ще се обличате за тичане, винаги се обличайте по-леко от обикновено, защото вашето тяло ще загрее много бързо от кроса и едва ли ще се чувствате комфортно, ако започнете да прегрявате.

Аксесоари

Единствените аксесоари, от които ще се нуждаете, са спортната лента за глава, която да попива потта от тренировката, и спортен часовник, който трябва да е устойчив на удар. Ако сте начинаещи, нямате нужда от GPS устройство или уред, който да измерва пулса ви, докато бягате. Ако искате да следите избяганото разстояние има много мобилни приложения за смартфони, които използват GPS технология и могат да измерят сравнително прецизно избяганото разстояние. Също така има и много мобилни приложения, които следят физическата ви активност, броят калориите, които поглъщате или ви препоръчват музика, която да ви мотивира по време на тренировка.  

Лукас Ларинс

Писател и блогър

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може също да ви хареса:

Всички права запазени. 2024 © legea.bg