Най-великите баскетболисти на всички времена

Измежду хилядите мъже, които са играли в Националната баскетболна асоциация през последните шест десетилетия, повечето вече са забравени, но има такива имена, които ще се помнят дълго благодарение на изявата си. В тази статия ще отдадем заслужена почит на някои от най-големите величия в историята на баскетбола. Дами и господа, представяме ви членовете на „Залата на славата“, с чиито имена се свързва златният стандарт в съвременния баскетбол.


Майкъл Джордан
 Активни години (1984 – 2003)

„Негово въздушно височество“ Майкъл Джордан е смятан от много аналитици за най-великият играч, който някога е разхождал кецовете си по паркета. Легендарният Номер 23 промени лицето на баскетбола завинаги и след него играта никога не беше същата. Той е спечелил 6 титли в националната баскетболна асоциация и е побеждавал играчи като сър Чарлз Баркли, Джон Стоктън, Карл Малоун, Хакийм Олайджулон и още редица членове на „Залата на славата“. Джордан има 5 награди за най-полезен играч, а още по-впечатляващи са неговите 10 отличия за най-резултатен играч през сезона. Дори хората, които не са фенове на баскетбола са чували името му. В момента Майкъл Джордан е генерален мениджър на отбора от NBA Шарлът Хорнетс.


Коби Брайънт
 Активни години (1996 – все още активен)


Един от малкото играчи, които могат да спорят с „Въздушния“ Майкъл Джордан за титлата най-велик играч в NBA на всички времена. Неговата самоувереност и реализаторски инстинкт извеждат езерняците до 5 титли в NBA. Едва ли има фен на баскетбола, който да може да забрави онзи мач срещу Торонто Раптърс, в който Коби отбелязва колосалните 81 точки. Коби Брайънт е най-комплексният играч в историята на NBA. Просто няма действие, което той не е способен да извърши – той може да изнася топката, може да стреля от дълбочина с невероятна увереност, може да пази най-добрия играч от противниковия отбор и в последната секунда да вкара победния изстрел с невероятно хладнокръвие. „Черната Мамба“, както го наричат, е точно толкова смъртоносен за противниците си, колкото прякорът му подсказва.Карийм Абдул – Джабар 
Активни години (1969 – 1989)

Това е играчът в NBA, който е отбелязъл най-много точки в историята. Джабар е играл професионален баскетбол в продължение на две пълни десетилетия. Той има на сметката си 6 титли в NBA, 6 отличия за най-полезен играч и е определен за най-добрият играч на 70-те години. Той е откривателят и на най-унищожителната техника за стрелба – „Въздушната кука“.

Меджик Джонсън Активни години (1979 – 1996)

Ървин „Меджик“ Джонсън е печелил абсолютно всичко, което може да бъде спечелено в баскетбола – 5 NBA титли, 3 награди за най-полезен играч, Златен медал от Олимпийски игри, титла от Колежанското първенство и титла от Гимназиалното първенство на Америка. Едва ли има друг играч, който да е печелил всички тези отличия. Гениалният плеймейкър на Лос Анджелис Лейкърс е играчът, който въведе модата на атрактивните подавания. През 80-те години той е бил единственият баскетболист, който е бил в състояние да се противопостави на легендата на Бостън Селтикс, Лари Бърд. Ако не е споделял своята ера с Лари Бърд, със сигурност Меджик Джонсън е щял да доминира през 80-те.
Бил Ръсел
 Активни години (1956 – 1969)

Бил Ръсел е една от легендите на Бостън Селтикс и горд притежател на един от рекордите, които е най-малко вероятно да бъде подобрен, когато и да било. В 13-те сезона, в които играе на професионално ниво, Бил Ръсел донася на Бостън общо 11 титли. Отделно от това, членът на „Залата на славата“ получава 5 награди за най-полезен играч и Олимпийско злато.

Лари Бърд Активни години (1979 – 1992)

Вече споменахме ерата на Лари Бърд и Меджик Джонсън. Легендата на Бостън прекарва цялата си професионална кариера в отбора на Келтите. Донася им 3 титли на NBA, 3 награди за най-полезен играч и 12 пъти взема участие в Мачът на звездите. Лари Бърд е бил един от най-добрите стрелци в историята и един от най-добрите разпределители. За него казват, че той може да открие начин да те победи без дори да стреля към коша. В момента Бърд е президент на отбора от NBA Индиана Пейсърс.

Уилт Чембърлейн
 Активни години (1959 – 1973)


Статистически погледнато Уилт Чембърлейн е бил най-доминиращият играч в историята на NBA. Благодарение на впечатляващия си ръст той просто не е имал конкуренция. Чембърлейн печели 7 отличия за най-добър реализатор на сезона, 11 отличия за най-много борби през сезона, 4 награди за най-полезен играч и е играчът, който е отбелязвал най-много точки в един мач. Уилт Чембърлейн вероятно е най-добрият център, който някога е играл.


Шакил О
`Нийл Активни години (1992 – 2011)


„Чичо Шак“, както иронично наричат гигантът, е един от най-великите и запомнящи се центрове в историята на NBA. Шакил O`Нийл има една награда за най-полезен играч, 4 титли в NBA и цели 15 участия в Мача на звездите. Освен с великолепните си изяви на паркета, Шак ще бъде запомнен и с неподправеното си чувство за хумор и закачките, които често си прави със съотборниците си.  

Надяваме се, че с тази разходка назад във времето ви вдъхновихме да вземете баскетболната топка и да посетите най-близкото игрище. Ако нямате спортен екип, веднага можете да изберете някое от нашите предложения за баскетболни екипи от компания Legea. 

Лукас Ларинс

Писател и блогър

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може също да ви хареса:

Всички права запазени. 2024 © legea.bg