Кратка история на тениските тип поло

Поло тениската е изработена от трикотажен плат, има мека яка и две или три копчета по деколтето. Въпреки че началото и произхода на поло тениската често са предмет на разгорещени спорове, статутът й на универсална дреха за спорта и свободното време е безспорен. Днес тя очертава забележителен възход от находчивите поло играчи и френските тенисисти до гардероба на милиони мъже по целия свят, лидери, президенти и внушителен таен агент.

1800г.


Първите варианти на поло тениската правят своя дебют още в края на XIX век в Манипур, Индия, когато британските войници, които са разположени там, създават първия клуб по поло. Новият спорт бързо придобива популярност. Традиционното поло облекло от този период се състои от панталон и дебела памучна риза с дълги ръкави. Много неприяно било когато при галопиране, яката на ризата се вдигала. Това създава изключително неудобство и довежда до пришиване на копчета, с които краищата на яката да се прихващат към предната част.


1920г.


Модерното тенис облекло се ражда от чувството за неудовлетвореност от строгите облекла от началото на XX век. Задължителни за тенисистите били памучни панталони и ризите с дълги ръкави. Съществена и иновативна стъпка е началото на производството на ризи с къси ръкави от олекотената памучна материя – пике. Тези изтъкани материи се характеризират с изключителна здравина, но в същото време са много леки. Така, на Откритото първенство на САЩ, дебютират новите фланелки с дишаща материя и мека яка, за по-непринуден силует. През 1930-та година поло тениската става задължителен елемент от облеклото на всеки един тенисист.

1950г.


Поло тениската достига до бреговете на Англия. За поизводството се използват тъкани, чиито влакна позволяват циркулация на въздуха и позволяват на тялото на дища.


1960г.


С течение на годините популярността на поло тениската се пренася и от тенис корта върху улиците на Лондон, символизирайки жизненост и младежки дух. До края на 60-те години, поло тениската става неизменна част и от облеклото за свободното време на много държавни глави, включително Айзенхауер и Джон Кенеди.


1970г.


Поло тениската превзема целия цвят. Намира широко приложение като елемент от ученически униформи. Произвежда се в изключително богата цветова палитра. Поло тениската става емблематична за богатите и известни американски слоеве на обществото.


1990г.


През 90-те години поло тениската е част от неофициалния бизнес дрескод. Превръща се в съществен елемент и от работното облекло. Много компании брандират поло тениски с фирменото си лого.


2006г.


Тениската тип поло се превръща в задължителен елемент от гардероба на всеки мъж. Дори самият Джеймс Бонд носи такава в заснетият през 2006-та година „Казино Роял“. Поло тениската, едновременно практична и елегантна, е изключително комфортна и придава страхотен стил.


2015г.


Независимо от модните тенденции, поло тениската остава актуална и до днес. Изчистената й визия, меката и удобна за носене материя и небрежно-елегантният й стил са я направили неизменна част от облеклото на съвременния мъж.


Тук можете да разгледате още практични и елегантни предложения за официална екипировка. 

Лукас Ларинс

Писател и блогър

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може също да ви хареса:

Всички права запазени. 2024 © legea.bg