Историята на футболните екипи

Футболът е най-известният спорт в световен мащаб. Популярността му надхвърля тази на всеки друг спорт. Играе се от над 250 милиона души, в над 200 страни. В първите си варианти, футболът се заражда в Англия още в началото на XVIII век. По време на дългогодишната му и легендарна история, правилата се променят, популярността му расте, а играта става все по-вълнуваща и интересна. Каквито и промени да е претърпяла обаче, един аспект от играта остава непроменен и до днес – играчите винаги са носили някакъв вид спортно облекло.

Футболните екипи са имали много важна роля през годините. И до днес те предпазват играчите от наранявания, поддържат ги сухи и не спарват кожата. Футболната екипировка обикновено се състои от тениска, с къс или дълъг ръкав, шорти, футболни чорапи (калци), предпазни кори и специални обувки (бутонки). Около 1870г., популярността на спорта и цялото медийно внимание, на което се радва, водят до бурно развитие в еволюцията на футболната екипировка. Основната функция на екипите вече не е просто да пази играчите, а по-скоро да демонстрира тяхното единство и принадлежност към отбора. Добавянето на номера, отличителни цветове и лога върху екипите, помага както на феновете, така и на самите играчи, да се разпознават по-лесно на терена. Числата върху гърбовете на тениските първоначално се поставяли спрямо стартовия състав на отбора. Номерата от 1 до 11 се давали на играчите, които започват играта, а резервите имали номера, започващи от 12. Макар днес това да не се спазва точно в този ред, в миналото оригиналното разпределение на номерата е било:

 1. Вратар
 2. Десен защитник
 3. Ляв защитник
 4. Стопер
 5. Централен защитник
 6. Опорен полузащитник
 7. Дясно крило
 8. Атакуващ полузащитник
 9. Централен нападател (таран)
 10. Атакуващ полузащитник
 11. Ляво крило

При зараждането на играта, футболните играчи носели потници с яки, изработени по поръчка, спрямо индивидуалните размери на всеки играч, от устойчиви, естествени тъкани. В началото на XX век, много популярни във футболните екипи били изрязаните по врата тениски на хоризонтални или вертикални райета. През 1930г., тениските с яки изместват изрязаните по врата модели.

В средата на XX век, европейският стил оказва своето влияние. Използват се леки синтетични материи, тениските обикновено са с къси ръкави и V-образни деколтета. Благодарение на непрекъснато усъвършенстващите се технологии и индустриално производство, вече се произвеждат все по-леки и дишащи футболни екипи. Още от най-ранното възникване на футбола, екипите са се променяли и развивали, за да изпълняват днес своите функции. 

Лукас Ларинс

Писател и блогър

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може също да ви хареса:

Всички права запазени. 2024 © legea.bg