История и развитие на баскетболните екипи

Баскетболът е игра, която се играе повече от век. В началото е бил замислен като семпла игра и семплата игра е изисквала съвсем семпли екипи. Шорти, ризи, чорапи и вече сте готови да се впуснете в изкуството на забиването на топка в кошница за праскови, за да спечелите понякога заветните 2 или 3 точки за своят отбор. Когато е дадено началото на тази велика игра не са били предвидени спортни екипи за нея, затова хората са я играели със своите ежедневни дрехи.


През 1920 година баскетболът намира своето официално място на спортната карта и това довежда до нуждата от официална спортна екипировка, която се състояла от шорти, тениски и удобни обувки. Мъжете и жените носели специални баскетболни екипи – без ръкави за мъжете и с къси ръкави за жените. Чорапите са стигали до коляното и са били загъвани лекичко. Жените, които по начало са с по-крехка структура от мъжете, били задължени да носят предпазни наколенки и налакътници.Новите синтетични материи променили всичкоПървите екипи били изработени от вълна и били закрепени за слабините на играчите, за да ги предпазват от изхлузване на панталоните по време на игра. Макар днес мисълта да гледаме как любимите ни играчи препускат по игрището във вълнени дрехи да ни изглежда нелепо, преди 80-90 години това е било нещо съвсем нормално и обикновено. Едва през 30-те години на миналия век са били открити полиестерните тъкани и това довело до истинска революция в баскетболната екипировка. Новите екипи били значително по-леки, по-меки и приятни за носене. Те можели да се перат многократно и не спарвали толкова много кожата. Тогавашните униформи са се различавали значително от съвременните. В първоначалния вариант, който се запазил чак до средата на 80-те години, се е играело с много къси гащета и широки потници.


Всеки, който е гледал по-стари мачове от епохата на Лари Бърд сигурно си спомня смешните шорти, с които играчите играеха тогава, дългите бели чорапи и лентите за глава. Тези аксесоари бързо се превръщат в мода сред атлетите по онова време, но и до ден днешен никой не знае защо. Тогава са смятали, че са подобрявали атлетичните постижения на играчите, но наистина ли е било така? Ако наистина е било така, защо днес почти никой от играчите не носи лента за глава, а дългите чорапи се смятат за отживелица?

Майкъл Джордан безспорно е живата легенда на баскетбола и е направил за този спорт повече от всеки друг, но един от най-големите му приноси е дошъл в самото начало на кариерата му, когато бил толкова изморен от носенето на неудобните за него къси шорти, че пожелал неговият отбор да играе с баскетболни шорти, които са дълги почти до самото коляно. Дори хората, които не се интересуват от баскетбол са чували за „Негово въздушно височество“ и не минало много време преди всички спортисти от неговото поколение да започнат да го копират. Едни от първите университетски отбори, които въвели новата мода на дълги шорти били тези на университетите в Арканзас и Мичиган. Скоро след това цяла Америка била подчинена на новата мода.В началото са били логата


Съкрушителният успех на звездните отбори на NBA не се дължи само на впечатляващите движения, но и на по-свежия дизайн и цветове, които започват да се използват през годините. Постоянно развиващите се лога и емблеми на отборите създават възможност за невероятна търговия, която всяка година набира нови и нови последователи. Всеки отбор, в това число и колежанските, измислят свои емблеми, отличителни цветове и дори талисмани за своите отбори и брендират всяка дреха и екип с тях. По този начин разрастването на играта и растежа на нейната популярност прави възможно потичането на реки от долари към касите на клубовете от баскетболната асоциация.Съвременните тенденции и какво крие бъдещетоПрез последните две десетилетия сме свидетели на истински взрив в индустрията за спортна екипировка. Днес повече от всякога различната баскетболна екипировка позволява на играчите да надхвърлят границите на възможното и да тичат по-бързо и скачат по-високо, от когато и да било. Големите спортни гиганти със сигурност ще продължат да измислят нови и нови тенденции и технологии за създаването на спортни екипи, които да подобряват постиженията на атлетите, но къде точно ще ни отведе всичко това ще разберем в следващите няколко години. 

Лукас Ларинс

Писател и блогър

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може също да ви хареса:

Всички права запазени. 2024 © legea.bg