Енергията от добавките: Как правилните хранителни добавки могат да подобрят спортните ви постижения

За да постигнете добри спортни постижения и да наблюдавате напредъка ви в пътя по достигането на целта, трябва да осигурявате на тялото си всичко необходимо. По този начин то ще ви отвърне със същото.

Освен правилен хранителен режим със спортна диета, постоянство в тренировъчния процес и качествена почивка, с цел възстановяване, трябва да помислите и за прием на хранителни добавки. От HealthStore ще ви споделят повече относно това как правилните нутриенти ще помогнат за вашите постижения в областта на спорта.

Кои хранителни добавки са подходящи за подобряването на спортните постижения?

Има различни продукти, които могат да включват един вид нутриенти, както и комплекс от няколко, необходими за оптимизиране на постиженията в спорта. Ергогенните помощни средства са подходящи за всеки активно спортуващ човек. Това са група от вещества, чиято цел е да подобрят издръжливостта при физическо натоварване, да подсилят ефективността на тренировъчната дейност и да ускорят процесите на възстановяване. Такива са: креатин, бета-аланин, кафеин, BCAA аминокиселини и други.

Какви са ползите от прием на хранителни добавки за спортната ефективност?

Правилните помощни вещества осигуряват:

 1. Повишаване на издръжливостта
  Това действа пряко върху спортната ефективност. Помощни средства, като бета-аланин, протеин, креатин, кафеин и други, могат да ви помогнат да повишите значително издръжливостта, което пряко влияе върху ефективността на тренировките.
 2. Поддържане на добър енергиен баланс
  Има разработени продукти, съдържащи комплекс от нутриенти, чиято цел е да защитят клетките от оксидативния стрес, да поддържат добър метаболизъм и да укрепват имунитета, коментират от HealthStore.
 3. Укрепване на имунната система
  Приемът на витамини, минерали, антиоксиданти и други, повлияват благоприятно имунната система. Предпазва от дефицит на важни нутриенти и подобрява общото състояние, което е много важно за постигането на добри резултати в спорта.
 4. Регенерация при голямо физическо натоварване
  Възстановяването е ключово за ефективността на тренировките и приема на нутриенти. Верижно разклонените аминокиселини и протеинът подпомагат възстановяването. 
 5. Покачване на мускулна маса
  Протеинът е основен строителен блок на мускулите, а креатинът подпомага за поддържане на аеробна издръжливост. Аминокиселините пък влияят върху протеиновия синтез. В комбинация, те са подходящи за покачване на мускулна маса и постигане на по-оптимални резултати.
 6. Поддържане на добра хидратация
  Съществуват много нутриенти, които влияят на водния баланс, чрез осигуряване и задържане на нужните електролити в организма. Има някои специални продукти за спортисти, които са предназначени за хидратация, регенерация и повишаване на енергията. Те съдържат витамини, минерали и електролити.
 7. Адаптация
  Съществуват натурални вещества, познати като адаптогени, чиято цел да помогнат на организма да се адаптира към промените, да намали стресовите нива и да балансира кортизола. Това води още за подсилване на имунитета, поддържането на здравословен енергиен и хормонален баланс и други.

Това са част от причините да добавите прием на хранителни добавки към дневните ви задължения, с цел оптимизация на постиженията.

Лукас Ларинс

Писател и блогър

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може също да ви хареса:

Всички права запазени. 2024 © legea.bg